preload preload preload

Prijateljski šahovski susret – Centar Goljak

October 21st, 2008

Poštovani čitatelji!
Na poziv šahovskog voditelja Zvonimira Bušića predstavnici I. OŠ Dugave odigrali su 26. prosinca 2003.  godine meč sa šahovskim prijateljima iz Centra Goljak. Treba napomenuti da centar ima dugu i bogatu šahovsku povijest. Šahisti i šahistice Centra Goljak su u samom vrhu zagrebačkog školskog šaha te su se u nekoliko navrata plasirali i na državna prvenstva. Za one koji ne znaju o kakvom je centru riječ evo što “kaže” internet stranica centra: Centar za odgoj i obrazovanje “Goljak” osnovan je 1946 g. Tada je djelovao u okviru Zavoda za rehabilitaciju djece oboljele od cerebralne paralize Zagreb.  27.veljače. 1984. godine formira se Centar za odgoj i obrazovanje “Goljak”. U Centru se nalazi 140 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Centar radi na tri lokacije : Goljak 2, Korenička 34, te Zelengaj, a u pripremi je novi prostor za predškolski odgoj u Našičkoj 5.
Djelatnost Centra je odgoj, naobrazba i rehabilitacija djece i mladeži s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima.

Provodi se kroz sljedeće oblike:
1. naobrazba, odgoj, skrb i zaštita djece predškolske dobi
2. osnovno školovanje učenika
3. radno osposobljavanje do 21. godine života
4. pružanje stručne pomoći predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama u koje su integrirana djeca i mladež s tjelesnom invalidnosti i kroničnim bolestima
5. organiziranje osnovnog školovanja za odrasle osobe koje nisu završile osnovnu školu, a prema nastavnom planu i programu u skladu sa Zakonom o osnovnom školovanju.

U Centru je organiziran produženi stručni postupak od 1 – 8 razreda. Polaznici Centra mogu se uključiti u mnogobrojne aktivnosti, a jedna od njih je i šahovska grupa. Voditelj šahovske grupe Centra Foljak i najzaslužniji za šahovske uspjehe centra je profesor matematike Zvonimir Bušić kome se ovdje zahvaljujemo na pozivu na šahovski susret. Zbog nemogućnosti prijevoza nije realiziran dogovoreni susrt početkom prosinca, ali je odmah dogovoren 26. prosinac kao rezervni i tog je dana i održan šahovski susret između Centra Goljak I Šahovske škole Dugave. Auto prijevozničke usluge ŠŠK Dugave su osigurali djed Rupert i mama Hušnjak kojima se ovim putem zahvaljujemo. Naša je ekipa došla u Centar Goljak oko 2:45. U Centru je bilo sve spremno  za šahovski dvoboj, jedna je učionica bila pretvorena u šahovski proctor, a domačini su pripremili sokove i kekse za okrijepu. Prije samog turnira voditelj Bušić je pozdravio sve prisutne i poželio što bolje partije uz fer i korektnu borbu.

Počeli smo igrat u 15.00 sati.  Igralo se na šest ploča dvokružno, a tempo igre bio je 20 minuta po igraču.

1. KOLO
Centar Goljak-OŠ.Dugave  5.5 : 0.5
Ozren Jurić – Dean Sarapa          1 : 0
Karlo Antolković – Dora Počivavšek  1 : 0
Nikola Štulić – Jasmin Koštić      1 : 0
Vedran Jurić – Tea Bačelić          1 : 0
Darko Antunović – Maja Rupert      0.5 : 0.5
Ivana Klasić – Lara Hušnjak          1 : 0

2. KOLO
Centar Goljak-OŠ.Dugave   2 : 4
Ozren Jurić – Dora Počivavšek      1 : 0
Karlo Antolković – Dean Sarapa      0 : 1
Nikola Štulić – Tea Bačelić          0:1
Vedran Jurić – Jasmin Koštić      0:1
Darko Antunović – Kristijan Vuković  0 : 1
Ivana Klasić – Maja Rupert          1:0

Sve u svemu bilo je ovo prijateljsko druženje mladih šahista I šahistica. Voditelji su se dogovorili da će nastojati dogovoriti još koji susret,ali “slučajno sam ih čula” kako govore da u Zagrebu nema dovoljno natjecanja I turnira na kojima mogu sudjelovati školske ekipe. No mi se u Dugavama baš I ne moramo brinuti jer imamo Dugave open, mama I tata turnire te svako malo nekakvo natjecanje…

Evo što je o ovom susretu izjavio jedan od naših šahista – Kristijan Vuković:
Drago mi je što smo posjetili Centar Goljak, iako sam ja taj dan bio prilično umoran pa mi je bilo malo napornije.  Čini mi se da njihovi igrači puno više treniraju i igraju šah i zato su nas i pobjedili. Ljepo su nas dočekali, sve je bilo OK, samo im je profesor po meni bio malo “predugačak” govornik. Ne bih imao ništa protiv otići kod njih na još koju partiju.

Autorica:
Maja Rupert

Dodaj komentar na "Prijateljski šahovski susret – Centar Goljak"

You must be logged in to post a comment.