preload preload preload

Šahovski turnir – Dugave Open 2007

October 28th, 2008

DUGAVE OPEN 2007.
VI. EKIPNO ŠAHOVSKO PRVENSTVO
OSNOVNIH ŠKOLA NOVOGA ZAGREBA

Poštovani čitatelji i čitateljice! Šahovska škola Dugave je i ove godine organizirala Dugave Open, sada već šesti po redu. Kao voditelj i organizator uoči ovogodišnjeg prvenstva priznajem da me uhvatila euforija da će ovo prvenstvo okupiti više od deset osnovnih škola Novoga Zagreba. Istovremeno me pratio duh šahocida kojeg sam uočio ove školske godine. A takve sam najave imao tijekom kontaktiranja i lobiranja za sudjelovanjem. Koristim priliku da pohvalim i izrazim zahvalu ravnatelju I.OŠ Dugave Tomislavu Cvitanoviću koji je zvao osobno svoje kolege ravnatelje i podupirao ovo natjecanje. Ali da krenemo po redu. Nakon što je složen Pravilnik, pronađen sponzor i utvrđen termin odigravanja poslani su i službeni pozivi na svih šesnaest (16) osnovnih škola Novoga Zagreba.

Evo popisa škola kojima su upućeni pozivi za sudjelovanje:

OŠ Braće Radić, Šenoine Branke 22 – voditelj Nenad Fruth,
OŠ Frana  Galovića, Školski prilaz BB – voditelj Luka Brkljačić
OŠ Zapruđe, Meštrovićev trg 8A – voditelj Igor Stojaković,
OŠ Mladost – Karamanov prilaz 3 – voditelj Jasmin Butinović,
OŠ Odra, Đačka Ulica 5 – voditelj Rajka Legin,
I. OŠ Dugave, Školski prilaz BB – voditelj Željko Brdal,
OŠ Trnsko, Trnsko  25 – voditelj Radoslav Čosić,
OŠ Gustava  Krkleca, Božidara Magovca 103 – prof. TZK,
OŠ Ive Andrića, Milovana Kovačevića 18 – ravnatelj,
OŠ Otok, Gradićeva 4 – ravnatelj,
OŠ Savski Gaj, Remetinečka cesta 64 A – ravnatelj,
OŠ Brezovica, Brezovička cesta 98 A – ravnatelj,
OŠ Stjepana Bencekovića, Horvaćanski trg 1– ravnatelj,
OŠ Večeslava Holjevca, Siget 23 – ravnatelj,
OŠ Lučko, Puškarićeva 102 – ravnatelj,
OŠ Miroslava Mrkše, Mrkšina 42 – ravnatelj,

Još na početku nove školske godine, 2007./2008. znao sam da će najveći problem ovogodišnjeg Dugave opena biti dolazak ekipa. Za neupučene od ove školske godine broj šahovskih voditelja sveden je na minimum minimuma, sve je obavijeno velom tajne glede tko i gdje vodi šahovsku školu te naravno cilj tog smanjivanja. Znao sam da mi u startu otpadaju dvije stalne ekipe koje su od ove godine ostale bez svojih voditelja. OŠ Otok je zbog šahocida prestao voditi Vinko Zlomislić, a OŠ Gustava Krkleca je još prije zbog osobnih razloga prestao voditi Miroslav Nagl. Ova zadnja činjenica podsjetila me da to najvjerovatnije znači gašenje Gustavijade, uz Dugave open jedinog ekipnog natjecanja na području Novoga Zagreba!!!
A potom je svoj nastup otkazala i OŠ Zapruđe koja je podlegla djelovanju šahocida. To je za mene bio veliki udarac jer je otpala škola koja je bila na svih dosadašnjih pet Dugave opena. Na kraju članka dati ću pregled svih dosadašnjih natjecanja iz kojeg se jasno vidi povijest Dugave opena.
No što je tu je, započelo se sa šahovskim treninzima, otišla je i zadnja lastavica Maja Rupert, počinje potraga za novim šahistima i šahisticama, a lagano se treba pripremati i teren za ovogodišnji Dugave open. A kad ono sretna vijest. Naime jednoga dana me je iz OŠ Mladost (Utrine) nazvao kolega povijesničar Jasmin Butinović koji mi je rekao da ga je na mene uputio njegov ravnatelj. Čudo. Oživjela je šahovska aktivnost u novoj školi u Novom Zagrebu. Bez ikakvog utjecaja na to, jednostavno se pojavio prosvjetni djelatnik, profesor povijesti koji želi voditi šahovsku školu pri OŠ Mladost. Uslijedila je i još jedna sretna vijest, a radilo se o OŠ Gustava Krkleca koju je preuzela voditeljica šahovskih škola grada Zagreba Tanja Belamarić.
A kada me jednog dana kontaktirala učiteljica Dragica Šainović iz OŠ Brezovica i rekla da mi htjela sudjelovati sa ekipom škole na Dugave openu započela me je hvatati euforija da ću uprkos šahocidu uspjeti okupiti desetak, možda i koju više ekipu što bi bio pravi pravcati rekord i podvig. Potom je uslijedila još jedna pozitivna vijest,a to se odnosilo na OŠ Lučko gdje je ravnatelj škole zadužio moju kolegicu povijesničarku i prijateljicu da dovede njihovu ekipu, a ona je pristala da to odradi iako ju šah ne zanima previše. Čitatelju-ici ovih redaka mora biti jasno da ovakvo brojno natjecanje nisam ni sanjao,a kamoli planirao te sam se iskreno razveselio i prionuo na lov na medijsko predstavljanje Dugave opena. Tijekom te moje kampanje u kojoj su frcali e-mailovi, pozivi na kojekakve mobitele i letjeli impulsi sa mog telefona saznao sam i informaciju da više na HRT ne postoji dječija sportska emisija Športerica. Lov na sportskog urednika Z1 televizije Antu Breku nije uspio uprkos privatnim vezama preko kojih sam došao do njega.
I opet se dogodilo čudo. Jedan od bezbrojnih e-mailova je pogodio cilj. Nazvala me je Ana Kroiss, novinarka Radio Sljemena i ponudila mi je da u emisiji Sportska srijeda najavim natjecanje. I tako smo Petar Črnjević (6a) i Ivana Majcen (8c) gostovali u eteru Radio Sljemena. U planu je da se na stranicu Šahovske škole Dugave (www.sah-dugave.org) postave svi dosadašnji medijski nastupi pa tako i ovaj u Sportskoj srijedi.
Došao je i prosinac te je preostalo još dva tjedna do Dugave opena. U tom je periodu otpala još jedna škola, ovaj put OŠ Otok. No to me nije previše iznenadilo jer je sve bilo prepušteno nekadašnjim polaznicima šahovske škole u Sloboštini, bez ikakve podrške odraslih. Bilo profesora bilo roditelja…

U ovo vrijeme nekako mi se čini stigla je i najteža vijest po natjecanje. Ona je umalo dovela u pitanje održavanje cjelokupnog prvenstva,a meni stavila ogromnu brigu. Prijatelji i šahovski sudac koji je sudio svih dosadašnjih pet Dugave opena Tomislav Mihalinčić ne može suditi. Šok i nevjerica,a slijedeći tjedan je termin. Otkazati, prebaciti ili nešto treće. Odlučujem se za potragu. Treba nam sudac kako bi prvenstvo bilo što bolje održano i provedeno. Nakon nekoliko razgovora i dogovora pronađen je i sudac i njegovi pomoćnici. Ovim putem se zahvaljujem svom bivšem učeniku i polazniku šahovske škole Vinku Zlomisliću i njegovim pomoćnicima Maji Rupert i Deanu Sarapi na korektnom i pravednom suđenju. Ove redove piše najsretniji voditelj šahovske škole koji priprema šahovsko natjecanje i lagano broji što usmene što pismene prijave: OŠ Mladost, OŠ Gustava Krkleca, I. OŠ Dugave M i Ž, OŠ Frana Galovića, OŠ Ive Andrića, OŠ Trnsko, OŠ Braće Radić, OŠ Lučko i OŠ Brezovica.U zraku visi i deseta škola – OŠ Odra no ona otpada pa ostajemo na devet škola,ali budući da mi imamo mušku i žensku ekipu sve je u redu. Polako se privode kraju i informatičke pripreme Ivana Bevande i Hrvoja Grobelšeka iz 7c razreda koji će po prvi put pratiti Dugave open uz pomoć Swiss managera, blažene demo verzije programa, a pogotovo one koje daju opciju od pet kola. Sve je spremeno da počne dosada najbrojniji Dugave open, uprkos šahocidu, uprkos svemu.
Polako odbrojavam dan po dan do Dugave opena…. I evo petka, 14. prosinac 2007. g.

Od sada pa do kraja prvenstva voditi će Vas dvije novinarke iz 8a razreda Matea Storijak i Barbara Tuškan.
Sati je 13:00, a u krugu ispred školske knjižnice već nas je dvadesetak. Uglavnom su to šahisti i šahistice iz naše škole koji će uskoro postati mravi radnici. Treba sve pripremiti za Dugave open 2007. Stiže i profesor koji na stranu poziva Tomija i Ivanu radi nekakvog dogovora, izgleda ljut. Pitamo ga za izjavu,a dobivamo i odgovor: Reći ću Vam poslje! No imamo mi tu našeg Tomija koji kaže da je profesor ljut na voditelje škola Braća Radić i Gustava Krkleca koji su mu prije pet minuta otkazali nastup,a osim što neće biti ekipa neće biti niti šest šahovskih satova koje su trebale donijeti te ekipe sa sobom. Izgleda da je bez veze raselio profesora tehničkog i profesoricu iz glazbenog i sada mora tjerati do kraja ovako kako je zamislio. No još uvijek ima devet ekipa, ali to znači da naši dečki iz druge ekipe otpadaju. Vjerujet mi na riječ oni su doista tužni!!! U školu polako pristižu učenici i svi moraju doći vidjeti o čemu se tu radi pa im je profesor rekao da lagano krenu dalje jer bi im se mogle pokazati pingvinske ralje. Evo prvog sata,a učenici 7a razreda kreću u prenašanje stolova, stolica, slaganje stolova ispred učionica. Buka ogromna, škripe stolci,ali pod nadzorom profesora i uz pomoć domara Dalibora sve polako dobiva smisao i tijekom ovog prvog sata složene su obje učionice i prostor za odmor u krugu. Drugi sat – 7b. Sada dolaze na red šahovske figure, satovi i tehnički je spreman za igru, a još u glazbenom nedostaju satovi i figure koje će donijeti ekipe ostalih škola. Za vrijeme trećeg sata klinci iz petog rarzeda igraju šah i uživaju.  Sada na scenu stupaju Hrvoje Grobelšek i Ivan Bevanda (7c) koji počinju uz pomoć domara Dalibora pripremati računalnu podršku i prezentaciju rezultata preko projektora na platno.

Evo što kažu dečki:
Imamo verziju šahovskog programa Swiss manager koja radi do pet kola koliko je profesor i zamislio. Vježbali smo kod kuće i u školi rad na programu, nadamo se da će sve biti u redu te da nećemo ništa zabrljat. Nas smo se dvije složile da izgleda odlično ovako pratiti šahovske rezultate, fora je. Evo i prvih ekipa, stigla je OŠ Trnsko. Ali nisu donijeli satove. Navodno će ih donijeti jedan njihov tata! Pitam Barbaru da pitamo profesora kaj veli,ali mislimo da nije dobra ideja. Možda kada se malo ohladi. (he he).
Pristižu nove ekipe, koje još nikada nisu sudjelovale na Dugave openu. To su OŠ Brezovica koju je kao voditelj dovela učiteljica Dragica Šainović. I gle ti njih. Imaju digitalne satove o kojima smo više pitali Ivanu. Ona kaže da takve satove mi kod nas nemamo, naši su sličniji starim budlicama, ovi su fora. Tu je još i OŠ Mladost iz Utrina koja je došla bez voditelja, njega se čeka jer su kod njega satovi i garniture. Profesor se čuo telefonom s njim, to mu je saznale smo kolega povijesničar i zove se Jasmin Butinović.  Evo još jedne ekipe, ekipe OŠ Ive Andrića iz Sopota koju je doveo jedan tata kome smo zaboravili zapisati ime pa ako netko sazna kako se tata zove neka nam javi. Stigle su i cure iz OŠ Frana Galovića, sve same četvrtašice i par njihovih kolega iz razreda. Dečki ubacuju imena igrača, bliži se 16:30, čeka se još samo OŠ Lučko. No koga nema bez njega se mora. Ovaj su nedolazak najviše pozdravili dečki iz muške ekipe II. – igraju!!!!
Sav taj žamor i brbljanje u išćekivanju je prekinuo prodoran zvižduk profesorove pomočnice zviždaljke!!!
Nakon kratkog uvoda i par pravila profesor je predstavio suca prvenstva Vinka Zlomislića,a pomočnici su mu bili naši bivši učenici Dean Sarapa i Maja Rupert.  No ima tu još nešto, a to je da je i Vinko bivsi ucenik I. OŠ Dugave. Evo što nam je rekao o sebi: Razrednica mi je bila profesorica Olga Hečimović,a sada studiram FER. Bavim se šahom, a u Šahovskoj školi Dugave bio sam samo tijekom osmog razreda. S tim u vezi je i moj odlazak na pojedinačno prvenstvo Zagreba gdje sam se zagrijao za šah i počeo ga aktivnije trenirati. Profesor me je zamolio da budem sudac ovog Prvenstva te mi je drago da mu mogu pomoći da popularizira šah kod klinaca.

Ovdje bih također htjele naglasiti da je naš profesor razgovarao i sa novinarom Večernjega lista te se nadamo da će turnir dobiti svoj komadić jedne takve tiskovine kao što je Večernji. I samo da znate da je Dugave open 2007. dobio svoje mjesto u Vecernjem listu ali i u Sportskim novostima. Profesore svaka čast… Turnir se lagano zahuktao svojim tijekom, a prije nego što započenom sa rezultatima dajemo Vam popis svih učenika i učenica koji su sudjelvoali na Dugave openu 2007. godine, A SVEUKUPNO BILO NAS JE TOG PETKA 14. PROSINCA 2007. GODINE «ŠAHOVSKI AKTIVNO»  OTPRILIKE 60.

I. OŠ Dugave (M1) – Dugave:
Voditelj: Željko Brdal,prof.
TOMISLAV NOVAK (8A) /KAPETAN EKIPE, JAKOV BAJIĆ (8A), VITO Kordić (7B), HRVOJE STOJANOVIĆ (7A), PETAR ČRNJEVIĆ (6A), TOMISLAV OVČARIĆ (6B).

I.OŠ Dugave (M2) – Dugave:
Voditelj: Željko Brdal,prof.
FILIP BARIŠIĆ (8A) – KAPETAN, KRISTIAN PERŠA (7B), FILIP DUMANČIĆ (7A), KARLO RUŽIĆ (7C), IVAN BOSNAR (6A), IVAN MAJCEN (3C).

I.OŠ Dugave (djevojke) – Dugave:
Voditelj:  Željko Brdal, prof.
IVANA MAJCEN (8C) – KAPETANICA, LUANA BARABA (6C), VITA ČORLUKA (6C), MARCELA HORVAT (6B), ANAMARIJA PAVLEK (6B), MAJA PERICA (5A).

OŠ Mladost (Utrine)
Voditelj: Jasmin Butinović, prof.
Gabrijel Bukva (7a) / kapetan, Josip Jaić (7a), Ivan Bilić (7a), Endrit Čolaku (7b), Igor Cvitko (7b),Denis Žagar (7b).26

OŠ Brezovica – Brezovica:
Voditeljica: Dragica Šainović, učiteljica
LUKA MATIĆ (6c)/KAPETAN, BRUNO OSREČAK (6c), IVANA BARTOL (5f), ANTONIO GRŽAN (5f) MATIJA ŠAINOVIĆ(4hl), MARIO STANIĆ (2hl)

OŠ Frana Galovića – Dugave:
Voditelj: Željko Brdal,prof.
MIHAELA MATIJAŠEVIĆ (4.a)/KAPETANICA, IVA MEGIĆ (4.b), MARKO CUKERIĆ (4.b), EMA ŠČULAC (4.a), ZVONIMIR ŠČULAC (4.a), LUCIJA KUNJIĆ (4.b)

OŠ Trnsko – Trnsko:
Voditelj: Radoslav Čosić, šahist
MARTIN MALOVIĆ(4.d)/KAPETAN, DINO ČANIĆ (4.e), MILAAN SAVIĆ (4.d), MARKO SAVIĆ (4.d), MAGDALENA KUJUNDŽIĆ (4.a), MIRTA MILIČIĆ (4.d), BRUNO BOGDAN (7.d)

OŠ Ivo Andrić-Sopot:
Voditelj:jedan tata, pretpostavljamo da je tata Leko
Dragan Leko, Vinko Leko, Phillip Kelly,  Robert Sesar, Karlo Dumbović, Tin Prusina.

E pa nakon ovakvog pregleda svih rezultata puno smo razmišljale i odlučile smo napisati skraćenu verziju tj. rezultate po kolima, a nakon toga slijedi i poredak. Natjecanje je prošlo u fer i korektnoj borbi za što zaslužuje pripadaju u najvećoj mjeri sudačkom triju koji je brinuo o djeljenju pravde od nepravde. Kao prave novinarke moramo izvijestiti da se jedino voditelj OŠ Trnsko žalio i protestirao,ali o tome je naš profesor rekao slijedeću izjavu: Bez komentara. Što god mu to značilo.Moramo pohvaliti naša dva sedmaša koji su se odlično brinuli za računalnu prezentaciju natjecanja i vodili cijeli turnir,a profesor ih je pohvalio posebno jer su uprkos neprestanom problematičnom unosu podataka sve odradili do samoga kraja. I ovaj se put potvrdila stara Brdalova: budala se oslanja isključivo na računalo,a pametan još piše na papir. Po završetku natjecanja podijeljene su nagrade sponzora – izdavačka kuća Školska knjiga,a prve tri ekipe dobile su i medalje (svih šest igrača-ica).Nas se dvije moramo pohvaliti da smo napravile nekoliko kartica fotografija, a kada se tome pribroje fotke od prof. Čurić slika kao u priči. Na kraju smo zamolile profesora Brdala da da svoje viđenje turnira.

Profesor Brdal: ”Zadovoljan sam jer je uspješno odrađen turnir u novom prostoru i sa novom organizacijom. Naime svi dosadašnji Dugave openi bili su odigrani u blagovaonici gdje je neprestana škripa stolica i nazočnost gledatelja utjecala na mlade šahiste i šahistice. Zadovoljan sam i zato jer je uspješno prošla upotreba računala i projektora,a znatiželjni su mogi vidjeti sve rezultate bez gubljenja vremena u prepisivanju i kopiranju. No uvijek postoji ali. Žao mi je što na turniru nisu sudjelovale tri ekipe za koje sam do samog početka turnira bio uvjeren da će  doći jer su mi njihovi voditelji potvrdili dolazak. Ovako smo opet ostali na osam ekipa, a veselio sam se brojci 10. Zbog toga sam broja iselio profesora tehničkog i profesoricu glazbenog iz njihovih učionica te im se ovim putem zahvaljujem na razumijevanju. Dobitak ovog turnira je nastup dviju novih škola, a to su OŠ Mladost i OŠ Brezovica.”

Sutradan je u Večernjem listu izašlo izviješće sa turnira, a ovaj su turnir zabilježile i Sportske novosti.
Ups, da ne zaboravimo najvažnije:

Rezultati po kolima
1. kolo
Dugave (m1) – Mladost (6:0)
Ivo Andrić – Dugave cure (1.5:4.5)
Brezovica  – Fran Galović (5:1)
Trnsko-Dugave (m2) (3:3)

2. kolo
Fran Galović – Mladost (1:5)
Dugave cure-Trnsko (0:6)
Brezovica – Dugave (m1) (1.5:4.5)
Dugave muški 2-Ivo Andrić   5:1

3. kolo
Dugave (m2) – Brezovica (3 : 3)
Dugave (m1) – Trnsko (2.5 : 3.5)
Mladost – Ivo Andrić (4 : 2)
Dugave cure – Fran Galović (6:0)

4. kolo
Mladost – Dugave cure (2:4)
Ivo Andrić – Fran Galović (4.5 : 1.5)
Trnsko – Brezovica (4:2)
Dugave (m1) – Dugave (m2)  (5.5 : 0.5)

5. kolo
Brezovica – Mladost (3:3)
Ivo Andrić-Trnsko (0.5 : 5.5)
Dugave cure – Dugave (m1) (0:6)
Fran Galović – Dugave (m2) (0.5 : 5.5)

Konačan poredak
1. Dugave (m1) – 24.5
2. Trnsko – 22
3. Dugave (m2) – 17
4. Brezovica  – 14.5
5. Dugave cure – 14.5
6. Mladost – 14
7. Ivo Andrić – 9.5
8. Fran Galović – 4

Dodaj komentar na "Šahovski turnir – Dugave Open 2007"

You must be logged in to post a comment.