preload preload preload

Simultanka – Irina Sudakova

October 28th, 2008

Šahovska poslastica!
Kao kruna na sjajan uspjeh naših šahista i šahistica došla je ruska šahovska majstorica Irina Sudakova. Kao što većina Vas zna polaznici Šahovske škole Dugave ove su godine osvojili brončane medalje u muškoj i ženskoj konkurenciji na Ekipnom prvenstvu Zagreba u šahu za učenike i učenice osnovnih škola. Kako je zapravo došlo do realizacije ovog šahovskog spektakla? Hrvatski prijatelji ruske šahistice Irine Sudakove, gospodin i gospođa Vujić pronašli su našu Šahovsku školu na Internetu i javili se voditelju profesoru Brdalu sa prijedlogom o odigravanju simultanke. Oni koji prate rad Šahovske škole Dugave znaju da je ona već ugostila Vladu Kovačevića (šahovski velemajstor i novinar) i Mirjanu Medić (šahovska velemajstorica) o čemu su bili članci i u dnevnim novinama.  Nakon što je Irina Sudakova završila sa turnirom na kojem je osvojila sjajno drugo mjesto došla je u Zagreb na par dana, a naša je škola napravila sve da to bude pravi pravcati šahovski spektakl. Kao i obično profesor Brdal je sve izrežirao tako da sve savršeno štima. Pravi pravcati šahovski Spilberg!

Redarska služba u sastavu Marko Ružić (8c), Hrvoje Geljić (8b), Dario Drašić (8a), Marko Majurec (7a) i Denis Matešić (7a) su uz pomoć polaznika ŠŠK Dugave u holu škole složili šahovski kvadrat – pogledajte fotografije koje je snimila legendarna urednica školskog lista profesorica Silvija Ćurić! Okolo šahovskog kvadrata složena je “ograda” od stolica kako gledaoci ne bi mogli visiti za vratom šahistima i šahisticama. Tijekom odmora uoči samog početka simultanke cijelom se školom zaorio i prigodni cd snimljen upravo za ovu priliku. Čim su učenici čuli prve taktove grupe Queen znali su da se nešto događa u školi, a kada je potom počela pjesma iz humanitarne akcije “Hvala ti moj dobri anđele” (za one koji ne znaju u spotu nastupa i naš profesor Brdal) svi su znali da je to opet neka Brdalova ekshibicija. Cijela je škola počela pjevati, a kada je Kolonija počela sa svojom “Svijet voli pobjednike” nastao je pravi pravcati urnebes!

Simultanka se odigrala u četvrtak, 18. ožujka s početkom u 09.30 sati u prostorijama I.Osnovne škole Dugave. Šahovska škola Dugave iza sebe ima dvije uspješne simultanke s vrhunskim hrvatskim šahistima Vladom Kovačevićem i Mirjanom Medić, a ovo je bila prva međunarodna simultanka. Irina Sudakova je rođena 1982. godine i živi u St. Petersburgu, a njen ELO je 2310 i međunarodni je majstor. U Hrvatskoj je upravo sudjelovala na šahovskom turniru “Cvijet Mediterana” na kojem  je zauzela odlično drugo mjesto.

Ovdje je stranica turnira kojeg je Irina igrala na Krku prošle godine:
http://www.crochess.com/turniri/krk/krk.htm

Najvise Irininih partija mozete pronaći na chessbase siteu:
http://www.chesslive.de/playerdatabase.htm

Evo izvještaja Denisa Matešića (7a) koji je uz redarsku službu odradio i novinarski dio posla. On je zabilježio koliko su naši šahisti i šahistice izdržali protiv ruske šahistice Irine Sudakove.

Evo tih podataka:
STJEPAN MUDRONJA – IZGUBIO U 17 POTEZU 0:1
KARLO RUŽIĆ – 20.0:1
JASMIN KOŠTIĆ – 23.0:1
IRMA TELAROVIĆ – 26.0:1
IVAN AČKAR – 27.0:1
VITO KORDIĆ – 28.0:1
MATEA MIHALJEVIĆ – 29.0:1
MAJA RUPER – 30.0:1
VIKTOR MILAKOVIĆ – 30.0:1
DORA POČIVAVŠEK – 30.0:1. PREDALA
MATIJA RAKIĆ – 31.0:1. PREDAO
AHMED SOFTIĆ – 31.0:1
TEA BAČELIĆ – 31.0:1
KRISTIAN VUKOVIĆ – 37.0:1. PREDAO
DANIEL GAZDEK – 37.0:1
ANTONIA LACKOVIĆ – 38.0:1. PREDALA
MARKO ŠUTIĆ – 38.0:1
SEBASTIJAN FIRI – 44.0:1
LARA HUŠNJAK – 45.0:1. PREDALA

I za kraj šahovska legenda među rukometnim golmanima! Jedini neporaženi dugavski šahista je Dean Sarapa (6a)! Irina Sudakova –  Dean Sarapa 0.5 : 0.5
DEAN SARAPA JE JEDINI IGRAO REMI. 0.5:0.5

Nakon odigrane simultanke u našoj je knjižnici Irina imala i može se to tako nazvati konferenciju za nas, učenike I.OŠ Dugave. Odmah na početku ravnatelj škole Tomislav Cvitanović Irini se zahvalio na dolasku te predložio da dođe i slijedeće godine. Istovremeno je palo i par zajedničkih fotki, šahisti i šahistice Šahovske škole Dugave postavli su joj par pitanja o njenoj šahovskoj karijeri …

Autorica članka:
Anja Ribičić Omerza, 8a

Dodaj komentar na "Simultanka – Irina Sudakova"

You must be logged in to post a comment.