preload preload preload

Tata turnir 2003

October 20th, 2008

U petak, 8.studenog 2003., odigran je u I.OŠ Dugave šahovski Tata-turnir. Turnir je organizirala Šahovska škola Dugave, a idejni začetnik ovakve vrste šahovskih natjecanja je voditelj ŠŠK Dugave profesor Željko Brdal.

Nekoliko podataka o turniru:
Tata-turnir znači da je na turniru sudjelovao muški dio populacije polaznika ŠŠK Dugave sa svojim tatama – skupilo se tako 15 obitelji. Očevi i sinovi igrali su međusobno jedni protiv drugih i to sin protiv sina i tata protiv tate. Svaki je igrač imao 10 minuta za razmišljanje, a igralo se po švicarskom sistemu u 6 kola. Ali nemojte misliti da je ljepši spol izostavljen. Dapače, kako dame imaju prednost, Mama-turnir odigrao se dva tjedna ranije. Kad su se svi skupili, ravnatelj I. Osnovne škole Dugave Tomislav Cvitanović pozdravio je sve nazočne i kratkim govorom otvorio turnir. Nakon toga je profesor Brdal «izrecitirao» dobro poznata šahovska pravila s naglaskom na fer i korektnu borbu, a potom je turnir počeo.

Kao i uvijek na ovakvim natjecanjima sve se radilo uz pomoć računala i šahovskog programa Swissperfect koji je i namjenjen za organizaciju šahovskih natjecanja. Tu je uskočio Luka Murgić (8.a)  koji je zajedno s Harisom Tinjićem (5.a) i Lukom Manolom (5.a) činio informatičku podršku turnira.  Ne smijemo izostaviti i prof.Ćurić, ili u našoj školi poznatiju kao «teta knjižničarka». Ona je na turniru bila nezamjenljiva i kao glavna domaćica turnira i kao novinarsko-fotografska podrška školskog lista Dugija. Atmosfera za vrijeme prozivanja bila je prilično napeta. Svi su odmjeravali svoje suparnike   pokušavajući odrediti najbolju strategiju za pobjedu. Svaki je par nakon odigranog meča prijavljivao svoje   rezultate hostesama (koje smo, usput rečeno, bile mi,autorice članka) i informatičarima, koje smo već spomenule. Informatičari su rezultate «ubacivali» u program koji je podatke obrađivao, a mi,hostese, zapisivale smo ručno u bilježnicu (za svaki slučaj). Treba još napomenuti da je svako kolo jedan natjecateljski par pauzirao zbog neparnog broja tata-sin parova. Turnir je tekao glatko sve dok tata i sin Mirenić nisu odlučili napustiti turnir bez riječi zbog neuspjeha u mečevima. Zbog njihovog neprijavljenog odlaska program je zaračunao pobjedu nad njima „duhovima“ i došlo je do male zbrke, ali je turnir nastavljen. Međutim na kraju se pokazalo da valja uvijek imati rezervu za sve vrste problema koji se mogu pojaviti. Zbog ljudskog faktora izbrisani su rezultati zadnjeg kola i konačni poredak, ali je uz pomoć papirnate dokumentacije i pronađenih podataka u računalu utvrđen konačni poredak. Pokazalo se da je uvijek doboro voditi i papirnatu dokumetaciju, a ovaj je problem doveo do nervoze svih nazočnih jer se dogodio pri kraju turnira i zamalo onemogućio podijelu diploma i nagrada.

Rezultati po kolima:

1. KOLO
1) Bačelić    0.5-0.5    Milaković
2) Mirenić       0-1        Dumančić
3) Firi       0.5-0.5    Mudronja
4) Sarapa         0-1        Gazdek
5) Gluhalić      0-1       Stanić
6) Šutić             1-0        Kordić
7) Marđetko  0-1    Vrbanec
8) Vuković – slobodan

2. KOLO
1) Dumančić      0-1         Stanić
2) Gazdek          0-1         Šutić
3) Vrbanec         1-0         Bačelić
4) Milaković  0.5-0.5  Firi
5) Mudronja       1-0         Gluhalić
6) Kordić            1-0         Mirenić
7) Vuković         1-0        Marđetko
8) Sarapa – slobodan

3. KOLO
Stanić          1-0         Vrbanec
Šutić            1-0         Mudronja
Kordić   0.5-0.5      Dumančoć
Firi               1-0         Vuković
Milaković      0-1        Gazdek
Bačelić          1-0         Marđetko
Gluhalić       0-1         Sarapa
Mirenić – slobodan

4. KOLO
Stanić    0.5-0.5        Šutić
Gazdek  0.5-0.5       Kordić
Vrbanec  0.5-0.5      Firi
Mudronja      1-0          Bačelić
Dumančić       1-0        Milaković
Sarapa    0.5-0.5       Vuković
Marđetko         1-0        Gluhalić

5. KOLO
Kordić      0-1     Stanić
Šutić         1-0     Dumančić
Firi        0.5-0.5  Gazdek
Vrbanec    1-0    Mudronja
Bačelić  0.5-0.5  Sarapa
Vuković    1-0    Gluhalić
Marđetko  0-1    Milaković

6. KOLO
Šutić   0.5-0.5    Vrbanec
Gazdek 0.5-0.5   Stanić
Firi       1-0        Kordić
Dumančić  0-1   Vuković
Mudronja  0.5-0.5  Sarapa
Milaković   1-0    Bačelić
Gluhalić    0.5-0.5  Marđetko

Poredak:
1. Šutić 5
2. Stanić 5
3. Vrbanec 4
4. Firi 4
5. Gazdek 3.5
6. Vuković 3.5
7. Kordić 3
8. Mudronja 3
9. Milaković 3
10. Dumančić 2.5
11. Sarapa 2.5
12. Bačelić 2
13. Marđetko 1.5
14. Gluhalić 0.5

Izjave nekih roditelja:

Dojmovi mene kao roditelja u društvu s djetetom, a naročito takmičarskom duetu više su nego odlični. Pomisao i ideja o organizaciji ovakvih turnira je jedinstvena i vrijedna. Ovakva druženja su korisna za djecu i roditelje, pa i za školsku cjelinu, jer se na ovakvim priredbama upoznaju i druže roditelji, djeca i profesori. Mislim da su ovakve priredbe korisne za sve i da se trebaju odvijati barem jednom mjesečno, u terminu vikendom. Priredbe bez sponzora i medijske podrške djeluju pomalo suhoparno, ali njenim razvojem i veličinom sigurno mogu privuči pozornost.
Tata Bačelić

Nikada nisam nigdje sudjelovao na nikakvom turniru sa svojim sinom. Bilo je super, lijepo organizirano i svakako samo još jedno iskustvo. Volim igrati šah, ali nisam neki profesionalac. Bilo bi dobro da se takvi turniri održavaju, jer je to jedna lijepa zabava, a ne samo igra. Smisao ovih natjecanja je dobar, jer se uz zabavu i igru opusti. Ovaj turnir je jako dobar i volio bih da se ponovi.
Tata Milaković

Nikad prije nisam sudjelovao na nekom natjecanju sa svojim sinom. Mislim da sam prosječni amaterski šahista. Već kao ideja mislim da je to nešto osobito i jedinstveno, te kasnije odlično organizirano.Sve samo pohvalno. Te su priredbe svakako poželjne, jer doprinse socijalizaciji djece i očeva. Pridonose popularizaciji šaha te natjecateljskog duha. Ja mislim da bi ovakve (uz ostalo i pedagoške turnire) trebalo pripomoći svojim skromnim prilogom ministarstvo prosvjete.
Tata Mudronja

Ovo mi je prvo natjecanje na kojem sam sudjelovao sa svojim sinom kao dvojac. Moji dojmovi sa turnira su zadovoljavajući. Mogu reći da zbog malog slobodnog vremena  i ne igram puno šah. Smtram da su ovakva natjecanja poželjna zbog druženja i zbog ulijevanja samopouzdanja djeci. Ovakva natjecanja su odlična zamisao. Trebali bi ponoviti ovo natjcanje u drugom polugodištu po sistemu:svi sa svima.
Tata Sarapa

Kristijan i ja igramo kao ekipa belu protiv rodbine pa se može reći da imamo iskustava kao obiteljski tim, ali nismo nikada sudjelovali na sličnom natjecanju. Može se reći sa smo bolji od svih.Kup sistem je bolji kad ima puno parova.
Mislim da ovakva natjecanja djeci puno znače. Samim tim su opravdana. Ja ću uvijek doći, ako sam u Zagrebu. Za sponzoriranje ovakvih natjecanja trebali biste imati podršku Ministarstva prosvjete koje bi moglo i materijalno podržati ovakva natjecanja i turnire.
Tata Vuković

Ovo mi je prvi put da sudjelujem sa sinom na ovakvoj priredbi. Mislim da je to dobra zabava i druženje. Šah mi inače služi za zabavu. Ovakve priredbe su svakako poželjne. Djeci se omogućuje da zavole šah, druže sa svojim kolegama i njihovim roditeljima te ugrađuje natjecateljski duh.
Tata  Firi

Na kraju samo želimo reći, tj., napisati da je turnir bio jedno lijepo druženje, a svi vi koji želite prisustvovati jednom od budućih turnira, predlažemo vam da posjetite web stranicu  www.sah-dugave.org gdje možete saznati puno zanimljivosti o radu i polaznicima ŠŠK Dugave.

Dodaj komentar na "Tata turnir 2003"

You must be logged in to post a comment.