preload preload preload

Od građanskog odgoja do ovog filma

October 30th, 2009

Ivan DukićInterview sa voditeljem Građanskog odgoja u OŠ J.J.Strosmayer profesorom povijesti i geografije Ivanom Dukićem napravila je voditeljica školskog lista prof. Silvija Čurić.

Čurić: Možete li nam za početak reći nešto više o građanskom odgoju kao predmetu?
Dukić: Građanski odgoj je izborni predmet u nekim osnovnim školama gdje se uz upoznavanje s temeljnim ljudskim pravima uz to uči o demokraciji, parlamentarizmu, a kod učenika se razvija i građanska svijest. Radi se i na prihvaćanju različitosti uz suzbijanje predrasuda prema nacionalnim i ostalim manjinama,razlike po spolu.. Obilježavaju se i svi prigodni datumi vezani uz sve navedeno. Npr. Dan UN-a, Međunarodni dan djeteta, Svjetski dan Roma, Dan bijelog štapa…Mislim da nije posebno potrebno naglašavati koliko je značajna odgojna zadaća ovog predmeta, nažalost još nedovoljno zastupljenog u hrvatskim školama.

Čurić: Zašto ste izabrali baš film kao medij kroz kojeg će učenici učiti građanski odgoj?
Dukić: Zašto film? Zato jer su film i televizija, kao i računala primjerice, medij blizak učenicima i vrijedan izvor informacija. Stoga smo se odlučili snimiti intervju s nekime interesantnim čija se svakodnevica ne razlikuje bitno od svakodnevice drugih, osim utoliko što taj netko ulaže velike napore kako bi savladao svoj invaliditet i radio svoj svakodnevni posao s velikim žarom i entuzijazmom upravo poput ostalih “normalnih” ljudi.Mogli smo otići u Centre za odgoj i obrazovanje kao što su COO Slava Raškaj ili COO Vinko bek i tamo snimiti emisiju o učenicima s posebnim potrebama. No, interesantnije nam se činilo napraviti priču o nekome tko je iz jednog takvog centra uspio se izdići iznad svog invaliditeta i postati uspješan i priznat.

Čurić: Kako ste saznali za našeg profesora Brdala i zašto baš on?
Dukić: Kolegu Željka upoznao sam preko našeg rada u Školskoj knjizi gdje smo obojica ostvarili autorske radove u obliku udžbenika, a kada sam saznao da je član Hrvatskog saveza slijepih nisam mogao doći k sebi od divljenja što je sve on napravio, usprkos sudbini koja mu je oduzela tako važno osjetilo kao što je vid. Radi se o kvalitetnom nastavniku, voditelju šahovske škole, autoru udžbenika koji gotovo slijep radi u redovnoj školi. Kad sam svojim učenicima ispričao njegovu životnu priču,a posebno o nejgovim metodama rada, klinci su se zapalili i krenuli su u realizaciju filma.

Čurić: Možete li nam reći tko je sve sudjelovao u stvaranju ovog filma?
Dukić: Film su realizirali učenici 8. c: Marko Petir-Frkač, Ana Brcko, Nikolina Berta i Hiam Hamed. Film je snimio i montirao Stejpan Erić 20. svibnja 2004.

Čurić: Što je po Vama poruka ovog filma?
Dukić: Osim što u filmu kolega Željko objašnjava svoj način rada, o njemu su govorili i učenici, što je još vjerodostojnije. Poruka filma je vidljiva iz izjave kolege Željka:’Šanse da slijepi profesor se danas zaposli u redovnoj školi jednostavno ne postoje,a time a to jasno ukazuje na društvo puno predrasuda i skreće pozornost na položaj osoba sa invaliditetom!’

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WCzCKjqUBus Intervju sa Ivan Dukić]

Dodaj komentar na "Od građanskog odgoja do ovog filma"

You must be logged in to post a comment.