preload preload preload

Promocija knjige “Školska šahovska epidemija”

October 30th, 2009

Željko BrdalU Gradskoj knjižnici Dugave, 17.09.2009. održana je promocija knjige prof. Željka Brdala « Školska šahovska epidemija » (recenzentica: Ana Biti). Profesor Brdal od 1995. godine vodi Šahovsku školu Dugave u Zagrebu, te je u ovoj knjizi iznio svoja praktična iskustva i spoznaje o vrijednostima školskog šaha. Knjiga je namijenjena svim istinskim ljubiteljima kraljevske igre, a osobito onima koji su na bilo koji način zainteresirani za popularizaciju školskog šaha. Okosnicu knjige čine materijali s bloga http://www. igramilijuna.bloger.hr, koji je 2007. godine pokrenut s ciljem popularizacije šaha među školskom djecom. Knjiga sadrži tri dijela. U prvom dijelu knjige su šahovska događanja koje je, u cilju popularizacije školskog šaha, organizirala Šahovska škola Dugave. Drugi dio knjige posvećen je teoriji i praksi odgojno-obrazovnih mogućnosti šahovske igre u nastavi, dat je pregled aktualnog stanja školskog šaha u regiji, izviještaji sa tribina zagrebačkog saveza na tu temu i dr.

Prezentacija knjige

Prilozi u trećem dijelu knjige namijenjeni su svima koji od šaha žele nešto više tj. ambicioznim šahovskim voditeljima, instruktorima, trenerima te polaznicima šahovskih škola. Promocija knjige izazvala je veliki interes, a autor je u cilju širenja školske šahovske epidemije gostovao na Radio Sljemenu, Hrvatskom radiu 1. i 2. programa. Na sam dan promocije emitiran je odličan prilog u televizijskoj emisiji Dobro jutro na HRT-u – odlična najava odlične promocije. Zanimljivost je i to da je prilog za eemisiju Šesto čulo prvog programa Hrvatskog radia koja će se emitirati u četvrtak 24. 09. 2009. (između 09:00 i 10:00 sati) snimljen doslovno pet minuta prije početka promocije. Prostorije knjižnice za vrijeme odlično organizirane promocije bile su premale da prime sve zainteresirane ljubitelje šaha.

Šahovska ploča i knjiga

Uvodni dio pripao je kratkom filmu sa tematikom ovogodišnjeg dana I. OŠ dugave koji je u cijelosti bio posvećen šahovskoj igri. Promociju je odlično vodila gđa. Narcisa Potežica (voditeljica novozagrebačkih knjižnica), a ispred Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport podršku autoru i širenju školskog šaha dala je stručna savjetnica za šport gđa Tanja Ališić. U svom govoru prof. Brdal se zahvalio svima koji su pomogli izdavanje knjige ( sponzori : Toding i Mikronis). Iznio je i svoju staru ideju da se šah uvede u hrvatske škole kao izvannastavna aktivnost, a u blizoj budućnostikao izborni predmet kao što je to već u mnogim državama. Na promociji su, uz autora, govorili i Dejan Medaković, šahovski poduzetnik iz Borova, Krunoslav Lešić, šahist i organizator iz Slavonije, te Mladen Nagl zagrebački šahist koji je 1988. god sa svojom osnovnom školom Gustav Krklec senzacionalno postao prvak bivše države! Nakon službenog dijela nazočni su se pidružili domjenku.

dmr (Damir Mravunac)

Dodaj komentar na "Promocija knjige “Školska šahovska epidemija”"

You must be logged in to post a comment.