preload preload preload

Ekipno šahovsko prvenstvo osnovnih škola grada Zagreba 2010 – izvještaj sa kvalifikacija

December 30th, 2010

Napokon! Kao dugogodišnji školski šahovski voditelj svake sam godine javno ukazivao da prostorije Doma sportova nisu primjerene djeci te se nadao da će se ekipna školska prvenstva održavati u nekoj od osnovnih kola. Na žalost svih školskih voditelja to se nije dogodilo na vrijeme tj. tek je prošlogodišnje 2009. prebačeno u OŠ Matka Laginje. No „šahocid“ je učinio svoje, broj ekipa je drastično pao, a 2009. ostat će zapamćeno po činjenici da škola domaćina nije imala svoju ekipu. Koliko je okruženje i prostor za igru sjetit će se svi voditelji koji su krajem 90-tih godina prošlog stoljeća svoje ekipe vodili u OŠ Dragutina Kušlana. Škola u kojoj su snimani Smogovci, sa dugačkim hodnikom i prostranim učionicama koje su nakon prozivanja parova i zatvaranja vrata osiguravale idealne uvjete za nesmetanu igru, školko dvorište koje je pružalo mogućnost izlaska na otvoreno… Sve je to zanemareno i započela je era odigravanja Ekipnih šahovskih prvenstava osnovnih škola grada Zagreba u katakombama Doma sportova. Prostorija bez dnevnog svijetla čitaj bez prozora godinama je bila okupljalište brojnih školskih šahovskih ekipa. Koliko brojnih jasno pokazuje grafikon na stranici Šahovske škole Dugave.
Uporan rad, medijska prisutnost, rad na popularizacija školskog šaha, brojna natjecanja, Dugave open, Mikronis kup, simultanke, Školska šahovska epidemija… Sve to je zasigurno dovelo do raspleta za kojeg bih tamo negdje 1995. godine potpisao da je nemogući scenarij. Savez školskih športskih društava grada Zagreba odlučio je da se organizacija EP 2010. godine povjeri Šahovskoj školi Dugave koja je to sa oduševljenjem prihvatila! Šahovska škola Dugave je ovogodišnje Ekipno prvenstvo grada Zagreba u šahu posvetila svim bivšim polaznicima i polaznicama te njihovim roditeljima u spomen na ranojutarnje vožnje vikendima od Dugava do Doma sportova!!!

U najkraćim crtama:
Organizator(i) : Školski športski savez grada Zagreba
Direktor turnira : Brdal Željko, prof.
Glavni ili nadzorni sudac : Režek Siniša IA
Sudac : Portada Maroje NA, Obad Damir CCA
Škola: I OŠ Dugave, Školski prilaz b.b., Zagreb
Datum : 06.02.2010

A sada o samom natjecanju. Našu školu predstavljali su „jedan samuraj i tri mušketira“. U prijevodu po pločama to je izgledalo ovako:
1. ploča Miljeko Muha (3b)
2. ploča Karlo Weiser (8b)
3. Ploča Tomislav Ovčarić (8b)
4. ploča Tonko Pale (8b)

Rezerve: Hrvoje Maligec (6c), Ivan Zbiljski (7a)

Naš cilj je plasman u finale! U protivnom će naša ekipa biti prepuštena jatu gladnih „pingvina“,a voditelj će se posvetiti novoj, do danas nikad oživotvorenoj izvannastavnoj aktivnosti: UZGOJ TRKAĆIH PUŽEVA!
S ponosom možemo napisati da su Dugave imale još jednu ekipu,, ekipu OŠ Frana Galovića. Njihov je cilj bio nešto lakši jer im je planirana sredina tablice.

„Franceki“ su nastupili u slijedećem sastavu:
1. ploča Zvonimir Šćulac (3b)
2. ploča Lovro Mance (3a)
2. Adrian Babić (2b)
4. Luka Stipetić (2b)

I tako motivirani, a svjesni domaćinstva krenuli smo u natjecanje…
Izvještaj po kolima nalazi se u prilogu te ga možete preuzeti klikom na DOWNLOAD

Dodaj komentar na "Ekipno šahovsko prvenstvo osnovnih škola grada Zagreba 2010 – izvještaj sa kvalifikacija"

You must be logged in to post a comment.