preload preload preload

Ekipno šahovsko prvenstvo Osnovnih škola Novoga Zagreba – Dugave Open 2010

December 30th, 2010

Petak 26. studenog 2010. godine većina će novozagrebačkih učenika i učenica zapamtiti po prvom snijegu ove zime i nakon par dana zaboraviti taj događaj. Ali za razliku od ove većine 70-tak njih pamtiti će taj petak puno duže jer su na taj dan sudjelovali na Dugave open-u 2010. godine koji je ujedno bio i IX. Ekipno šahovsko prvenstvo osnovnih škola Novoga Zagreba. Deveto prvenstvo! IX. Dugave open!Još 365 dana i X. DUGAVE OPEN!!!!! Šahovska škola Dugave djeluje u I. OŠ Dugave od 1995. godine i od tada aktivno radi na širenju školske šahovske epidemije. O djelovanju i aktivnostima Šahovske škole Dugave na popularizaciji šaha u osnovnim školama Novoga Zagreba više informacija možete saznati na www.sah-dugave.org.
Na području Novoga Zagreba radi šesnaest osnovnih škola od kojih neke imaju svoje šahovske škole s voditeljima. Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport prepoznao je vrijednost bavljenja šahom te je za koordinatora šahovskih škola Novoga Zagreba imenovao profesora Željka Brdala. Evo kako se raširio školski šahovski virus po školama Novoga Zagreba:

OŠ braće Radić, Šenoine Branke 22 – voditelj Nenad Fruth,
OŠ Brezovica, Brezovička cesta 98 A – voditelji: Zdravko Margitić i Dragica Šainović,
OŠ Frana Galovića, Školski prilaz BB – voditelj Željko Brdal,
OŠ Gustava Krkleca, Božidara Magovca 103 – voditeljica Tatjana Tomec,
OŠ Mladost – Karamanov prilaz 3 – voditelj: Jasmin Hutinović,
OŠ Trnsko, Trnsko 25
OŠ Večeslava Holjevca, Siget 23 – voditelj: Marko Ždravac
OŠ Zapruđe, Meštrovićev trg 8 A – voditelj Igor Stojaković,
I. OŠ Dugave, Školski prilaz BB – voditelj Željko Brdal,
OŠ Ive Andrića, Milovana Kovačevića 18
OŠ Miroslava Mrkše, Mrkšina 42
OŠ Otok , Gradićeva 4 – voditelj Igor Stojaković,
OŠ Lučko, Puškarićeva 102 –
OŠ Odra, Đačka Ulica 5 –
OŠ Savski Gaj,Remetinečka cesta 64 A –
OŠ Stjepana Bencekovića , Horvaćanski trg 1 –

Može se reći da je Novi Zagreb školska šahovska oaza na području grada Zagreba koja zahvaljujući Memorijalu Željka Matića [OŠ Braće Radić], Otvorenom kadetskom i juniorskom prvenstvu u ubrzanom šahu grada Zagreba [OŠ Braće Radić], Gustavijadi [OŠ Gustava Krkleca], Dugave openu [I. OŠ Dugave] i Mikronis kupu [I. OŠ Dugave] aktivno širi školski šahovski virus.

Pripreme za ovogodišnji Dugave open zahvaljujući organizatoru počele su s početkom školske godine e-mail najavama predstojećeg natjecanja. Osim uobičajenih informacija o natjecanju sve su škole dobile pregled dosadašnjih prvenstava i aktualni rejting Dugave opena.

REJTING
2002./2003./2004./2005./2006./2007./2008./2009.

1. I. OŠ Dugave (KRALJEVI) [DUGAVE] 60$
2. OŠ braće Radić [BOTINEC] 35$
3. OŠ GUSTAVA KRKLECA [TRAVNO] 32$
4. I. OŠ Dugave (Dame) [DUGAVE] 32$
5. OŠ Zapruđe [ZAPRUĐE] 27$
6. OŠ Trnsko [TRNSKO] 25$
7. I. OŠ Dugave (PRINČEVI)[DUGAVE] 18$
8. OŠ Brezovica I. [BREZOVICA] 14$
9. OŠ Frana Galovića [DUGAVE] 14$
10. OŠ Ive Andrića [SOPOT] 12$
11. OŠ Brezovica II. [BREZOVICA] 10$
12. OŠ Mladost [UTRINE] 10$
13. OŠ Većeslava Holjevca [SIGET] 6$
14. OŠ Otok [SLOBOŠTINA] 6$
15. OŠ Miroslava Mrkše [Klara] 1$

Sistem rejting bodova je jednostavan i pravedan. Zapravo se radi o bodovima koji su proporcionalni broju ekipa koje su sudjelovale na određenom Dugave openu. Primjerice tako će prva ekipa na Dugave openu 2010. godine osvojiti devet (9) rejting bodova jer je na prvenstvu sudjelovalo devet (9) ekipa, druga će osvojiti osam (8), treća sedam (7) i tako do posljednje ekipe koja će osvojiti jedan (1) rejting bod. Bodovi se pribrajaju prethodno osvojenima i tako nastaje rejting Dugave opena.
Iz ovog je rejtinga vidljivo da je od šesnaest [16] osnovnih škola Novoga Zagreba na dosadašnjih osam {8} Dugave opena sudjelovalo njih dvanaest (12). Za nadati se da će se na slijedećem jubilarnom X. Dugave openu pojaviti i jedna od slijedećih škola: OŠ Lučko, OŠ Odra, OŠ Savski Gaj ili OŠ Stjepana Bencekovića.

Ovogodišnji Dugave open volonterski su sudili Zdravko Margitić (državni sudac) i Damir Obad (klupski sudac). Ovim putem zahvaljujem sucima koji su se znali prilagoditi svim mogućim razinama šahovskog znanja i neznanja. Zahvaljujući njima prvenstvo je proteklo u pravednoj i korektnoj borbi. Veliko hvala i dugogodišnjem sponzoru Dugave opena – izdavačkoj kući Školska knjiga koja je organizatora riješila briga glede nagrada i medalja. Treba naglasiti da su svi natjecateli dobii medalje i vrećice od sponzora.

Osnovni sastavi
I. OŠ Dugave – dame[voditelj: Željko Brdal, prof.]
1 Muha Magdalena
2 Duspara Bruna
3 Stojanović Tea
4 Tomić Janja
5 Marijanović Marija
6 Marijanović Antonija

I. OŠ Dugave – kraljevi[voditelj: Željko Brdal, prof.]
1. Muha Miljenko
2. Zbiljski Ivan
3. Balatinec Maksimilijan
4. Bertolan Roman
5. Dumić Denis
6. Bešlić Petar

I. OŠ Dugave – prinčevi i princeze [voditelj: Željko brdal, prof.]
1. Kolarević David
2.Bavčević Ante
3. Balatinec Lucijan
4.Pajtlar Filip
5. Sivrić Ivana
6. Telarović Nina

OŠ Braće Radić[voditelj: Nenad Fruth, prof.]
1. Hedžet Hrvoje
2. Milisav Vlatko
3. Resner Simon
4. Bača Filip
5. Jandrijević Luka
6. Milisav Damir Tin
Lukenda Mišo
Rukavina Luka

5 OŠ Brezovica – dečki[voditelj: Zdravko Margitić]

1 Zglavnik Dominik
2 Stanić Mario
3 Lanča Paolo
4 Kocijan Damir
5 Cerovšek Luka
6 Poredski Antonio
Kovačević Luka

6 OŠ Brezovica – poletarci[voditeljica: učiteljica Maja]

1 Šegota Matej
2 Vlahek Ivan Luka
3 Golubar Marko
4 Pranjić Marko
5 Brletić Krešimir
6 Tucić Marko

7 OŠ Frana Galovića[voditelj: Željko Brdal, prof.]

1 Šćulac Zvonimir
2 Mance Lovro
3 Burgler Filip
4 Babić Adrian
5 Stipetić Luka
6 Barišić Josip
Bertolan Karla

8 OŠ Gustava Krkleca[voditeljica: Tatjana Tomec, učiteljica]

1 Škarić Grigor
2 Ban Marco
3 Lisjak Leon
4 Pleskalt Andro
5 Lucić Ivor
6 Vranjković Paško

9 OŠ Zapruđe[voditelj: Igor Stojaković, prof.]

1 Nikolić Lino
2 Nassabain Marco
3 Kruljac Karlo
4 Kučan Ivan
5 Crnjak Jakov
6 Pavlović Bartol

Neparan broj ekipa doveo je do toga da je u svakom kolu jedna ekipa bila slobodna, šteta što je OŠ Mladost (Utrine) otkazala na dan prvenstva. No što je tu je. Sudac Damir Obad je u računalo ubacio svih devet (9) ekipa, adrenalin je počeo rasti, svi su bii nestrpljivi da natjecanje počne. Kao i prethodna prvenstva i ovo je otvorio ravnatelj I. OŠ Dugave Tomislav Cvitanović. U svom je govoru istaknuo školski šahovski brend kojeg ima I. OŠ Dugave, naglasio je tradiciju Dugave opena te poželio svim natjecateljima i natejcateljicama dobar rezultat i ugodan boravak u I. OŠ Dugave. Koliko učenicima novozagrebačkih osnovnih škola znači Dugave open može ilustrirati pitanje jednog učenika OŠ Brezovice voditelju prvenstva profesoru Brdalu:

„Oprostite, kada će doći keksi i sokovi“. Učenik se sjetio prošlogodišjeg prvenstva koje je bilo rekordno po broju od dvanaest (12) ekipa kada su šahisti i šahistice između ostaloga obrstili sve pa tako i prigodni domjenak za voditelje i voditeljice ekipa….

Nakon ravnatelja sve prisutne je pozdavio organizator profsor Brdal, „izgrmio“ najvažnija pravila kulturnog i šahovskog ponašanja te sve napete uši upoznao sa svojom pratitelicom zviždaljkom. O njenoj prisutnosti najbolje govori činjenica da nakon njenog zvižduka u dvorani za igranje nastao bi tajac,a natjecalo se 70-tak učenika i učenica!! Sve ekipe su na startu unesene kao ravnopravne sa rejtingom 1600. Iako bi mnogi za favorite istaknuli Kraljeve I. OŠ Dugave, ipak trebalo je imati na umu da je u toj ekipi došlo do mnogih promjena odlaskom ponajboljih igrača u srednju školu. Kraljevi svakako pripadaju vrhu i tu ih je bilo za očekivati, ali ipak papirnati favoriti su bili OŠ Brezovica i OŠ Braće Radić. OŠ Brezovica je imala najviše igrača sa klupskim iskustvom i predvođeni su vrsnim majstorskim kandidatom i hodajućom šahovskom enciklopedijom gospodinom Zdravkom Margitićem koji ih neumorno trenira. OŠ Braće Radić vodi zadnjih godina možda i prvi čovjek zagrebačkog šaha po angažmanu- gospodin Nenad Frouth, koji se iskazao i kao igrač i kao šahovski djelatnik i organizator i trener. Već ranije se na natjecanjima mogao uočiti njegov rad pomješan s talentom malih šahista. Ostale ekipe su ipak bile na početku šahovskog puta i nisu bile u realnim kombinacijama za vrh. Ipak trebalo je to sve vidjeti za pločom.

Dodaj komentar na "Ekipno šahovsko prvenstvo Osnovnih škola Novoga Zagreba – Dugave Open 2010"

You must be logged in to post a comment.