preload preload preload

Magdalena Muha na Svjetskom šahovskom prvenstvu za mlade

December 11th, 2010

Magdalena Muha Kao što sam davno obećala, školi i prijateljima, došlo je vrijeme napisati i ovaj članak. Članak pod nazivom World Youth Chess Championship 2010, o našem boravku u Grčkoj, na Svjetskom prvenstvu za mlade šahiste koje se održalo u Porto Carrasu, Halkidikiju, u Grčkoj, u razdoblju 19.-31. listopada 2010. godine. Bilo je lijepo, bilo je nezaboravno! Odabrana ekipa krenula je na put u slijedećem sastavu: Magdalena Muha i Tibor Kakuk u konkurenciji do 8 godina; Mihaela Blažeka i Teo Tomulić do 10; Tamara Ljikar i Bruno Pavčević do 12; Tajana Turk i Božidar Iveković do 14; Patricija Vujnović, Matija Ostović, Jurica Srbiš i Mario Muškardin do 16; Ana Iveković, Ivona Purgar i Matej Blažeka do 18 godina, te treneri Srđan Šale i Blažimir Kovačević.

Krenuli smo malim avionom za Budimpeštu, malim, maleckim, od valjda 35 sjedala, meni se činilo da će mi srce iskočiti od nelagode, dok je moja Magdalena veselo gledala kroz prozor, nimalo ne primjećujući moje strepnje. U Budimpešti smo presjeli na veći avion kojim smo odletjeli za Solun. U Solunu sunce, vrućina; i hladnoća koja je tih dana vladala u Zagrebu ostala je daleko iza nas. Autobusima smo prevezeni do Porto Carrasa, hotelskog naselja, oko 100 kilometara udaljenog od Soluna. Miris mora, toplina, znatiželja u nepoznatom, i umor, sve se to ispomiješalo u meni dok smo putovali prema svom cilju. I konačno, stigli smo! Hotel je lijep, na obali mora, okružen parkom, prostorom, igralištima. Smjestili smo se brzo, brže nego sam očekivala. Soba je bila prostrana, ugodna, sa balkonom koji gleda na lučicu i otočić na pučini Egejskog mora. Lijepa slika. Jedina neugoda u hotelu je ustajali miris po predvorju i hodnicima, miris koji odaje da i ovaj hotel uskoro treba obnavljati. I turnir je krenuo. Gotovo 1500 mladih igrača spremno za borbu na crno-bijelim poljima. Redale su se pobjede i porazi. Ritam dana bio je prilično ujednačen i zahtjevan. Ujutro pripreme za partiju, poslijepodne kolo, navečer analize. Pred salom nestrpljivi roditelji i treneri, u iščekivanju hoće li njihov igrač izaći veseo ili u suzama. I ja. Nervoza veća negoli kada sama igram! Uzbudjenje i napetost.

Magdalena MuhaDan kada smo bili slobodni od službene partije, otišli smo na mali izlet brodom u prvo selo do hotela, Neos Marmaras. Prošetali smo i opskrbili se čokoladicama i suvenirima. Slobodne trenutke djeca su provodila u igri, kartanju, slobodnim partijama, dječjem igralištu, na bazenima ili moru. I za nogometnu utakmicu našlo se vremena. Bilo je najvažnije zadržati dobro raspoloženje. Najteže od svega bilo nam je u trenutku kada je Magdalena imala samo dva boda iz sedam partija i trebalo se vratiti u borbu, vratiti joj moral, i dati snage i ohrabrenja da ide dalje. Čini se da je i u njoj i u meni ostalo dovoljno te snage, jer je Megi u tom trenutku napravila niz od 3 pobjede i remi na kraju turnira. Bile smo presretne, ona je bila presretna! Na kraju je sve ispalo i bolje nego sam ja pomislila da će biti. Magdalena je osvojila 50% bodova; imala je pet pobjeda, pet poraza i jedan remi. 44. plasirana među 81. igračicom svijeta. Gledajući arhivu prethodnih natjecanja ponosno sam zaključila da je ona s ovogodišnjim rezultatom najbolje plasirana djevojčica dvije najmlađe dobne skupine koje je Hrvatska imala proteklih 5 godina na svjetskim i europskim natjecanjima, i među bolje plasiranim curicama uopće. Za nas veliki uspjeh. Inače, i cijela je naša reprezentacija prošla odlično, a iznimno mi je drago da mogu pohvaliti dragu djevojku, Tajanu Turk s kojom se Megi družila, a koja je u svojoj konkurenciji postigla izvanredno 11. mjesto. Bravo i za Tajanu! I najveća hvala trenerima, jer su zaista dali sve od sebe da pomognu svakom članu ekipe.

Magdalena Muha

Posebnu zahvalu želim još jednom uputiti našem treneru, Ivanu Vršeku, jer s puno strpljenja i sposobnosti, podučava moju djecu, kako Magdalenu, tako i Miljenka, i barem polovina njezinog uspjeha danas pripada njemu!
Službeni rezultati turnira dostupni su na web stranici Hrvatskog šahovskog saveza, http:\\www.crochess.com.
Povratak kući prošao je brzo, ispunjen uzbudjenjem i napetošću što ćemo uskoro vidjeti našu obitelj koja nas je s nestrpljenjem očekivala. U Zagrebu hladnoća, a u srcima radost i toplina!

Na kraju, želim zahvaliti svima koji su nam pomogli da Magdalena ode na ovo natjecanje. Hvala dopunskoj hrvatskoj školi iz Švicarske i gospodji Agnezi Pavlić koja se založila za nas u Švicarskoj, jer su prikupili znatnu svotu od 1200 švicarskih franaka, hvala svim Magdaleninim prijateljima iz škole i njihovim roditeljima i mojim prijateljima i kolegama, hvala Prvoj osnovnoj školi Dugave i prof. Brdalu; koji su zajednicki prikupili još 5000 kuna. Na koncu hvala i gradu Zagrebu koji je u posljednji trenutak pronašao dodatna sredstva i uplatio nam još 5400 kuna preko kluba Zagreb. Sav novac koji je preostao nakon plaćanja troškova Svjetskog prvenstva već je usmjeren na nekoliko drugih Magdaleninih turnira, kao što je bilo prvenstvo Hrvatske za osmogodišnjake u Zadru, kada je osvojila drugo mjesto, te nadolazeće Valpovo i Djakovo. Nadalje, hvala svim dragim ljudima koji su Magdaleni čestitali na njezinom uspjehu, jer je dijete to zaista i zaslužilo i puno joj je značilo!
Nadam se da će i nekoliko fotografija koje sam priložila ovom članku, zorno nadopuniti sliku i okružje u kome se natjecanje održalo!

Mirela Mikić Muha

Dodaj komentar na "Magdalena Muha na Svjetskom šahovskom prvenstvu za mlade"

You must be logged in to post a comment.