preload preload preload

Simultanka velemajstora Mate Damjanovića

December 30th, 2010

Mato DamjanićU utorak 04. svibnja 2010. godine, u 14.00 sati, legendarni hrvatski velemajstor Mato Damjanović održao je simultanku na dvadeset ploča u velikom holu OŠ Zapruđe. Na simultanci su sudjelovali učenici novozagrebačkih osnovnih škola: I. OŠ Dugave, OŠ Mladost i OŠ Zapruđe. Za one koji ne znaju tko je Mato Damjanović evo u najkraćim crtama pregled bogate i uspješne šahovske karijere legende hrvatskog šaha koja i danas aktivno živina 64 crno-bijela polja. Velemajstor Mato Damjanović rođen je 1927. godine u Đeletovcima te je, nakon Mije Udovičića, drugi šahist iz Hrvatske koji je stekao velemajstorsku titulu. Titulu je stekao 1964. godine na jakom turniru u Sočiju, gdje je osvojio drugo mjesto ispred budućeg svjetskog prvaka Borisa Spaskog. Spomenimo još i pobjede na turnirima u Zagrebu i Amsterdamu 1969. godine te na turniru u Bad Pyrmontu 1970. godine. Na šahovskoj olimpijadi u Leipzigu 1960. godine osvojio je 7 bodova iz 10 partija te osvojio srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Uspješno je igrao s najvećim šahistima XX. stoljeća, a pozitivan je skor ostvario protiv svjetskih prvaka Mihaila Botvinika i Borisa Spaskog. Upravo zbog njegove šahovske veličine treba mu odati priznanje što je bio spreman odigrati simultanku s mladim šahistima i šahisticama novozagrebačkih osnovnih škola. Svima njima predložio bih da pogledaju neke od partija koje je svojevremeno Damjanović odigrao s Botvinikom ili Spaskim.

A tko su bili njegoi protivnici i protivnice na ovoj simultanci i kakav su otpor pružili velemajstoru najbolje će pokazati “poredak” podizanja bijele zastave. Krenut ćemo s onima koji su prvi osjetili šahovsko umijeće velemajstora Mate Damjanovića:

1. Ante Travica, 7b – OŠ MLADOST
2. Bruno Varga, 6b – OŠ ZAPRUĐE
3. Karlo Šarkanj, 5c – OŠ ZAPRUĐE
4. Antonio Krizmanić, 6b – OŠ MLADOST
5. Ivan Kučan, 6b – OŠ ZAPRUĐE
6. Boris Abramović, 5a – OŠ ZAPRUĐE
7. Marco Nassabain, 6b – OŠ ZAPRUĐE
8. Mateo Šimičević, 4a – OŠ ZAPRUĐE
9. Karlo Kruljac, 5a – OŠ ZAPRUĐE
10. Tomislav Mikulandrić, 6b – OŠ MLADOST
11. Leonardo Nassabain, 5b – OŠ ZAPRUĐE
12. Zvonimir Ivašković, 7b – OŠ MLADOST
13. Anamaria Pavlek, 8b,– I. OŠ Dugave
14. Dario Kulenović, 6b – OŠ MLADOST
15. Tomislav Ovčarić, 8b – OŠ DUGAVE
16. Ivan Bilić, 8a – OŠ MLADOST
17. Tibor Milić, 8d – OŠ ZAPRUĐE
18. Karlo Weisser, 8b – OŠ DUGAVE
19. Miljenko Muha, 3b – OŠ DUGAVE

Mato Damjanić

Remizirala:
20. Maja Perica, 7A – oš DUGAVE
Nakon simultanke velemajstor je kratko porazgovarao s sudionicima, a potom smo se svi s svojim dojmovima razišli. Najuspješnija šahistica Maja Perica imala je još snage i volje te je dokazala da u sebi ima i trgovačkih sposobnosti. Ne mogu, a da ne napišem da kao dugogodišnji školski šahovski voditelj smatram da nedostaje ovakvih šahovskih susreta koji okupljaju renomirane šahiste i zainteresiranu djecu. Takvim bi se događanjima uz malo medijske prezentacije šah mogao dodatno popularizirati kako među učenicima tako i u široj zajednici. Nadam se da će Hrvatski šahovski savez pokrenuti akciju koja bi okupila sve hrvatske šahovske velemajstore i zainteresirane osnovne i srednje škole,a rezultat te suradnje bi mogao biti 64 održane simultanke po čitavoj Republici Hrvatskoj.

Priredio:
Željko Brdal, prof.

Dodaj komentar na "Simultanka velemajstora Mate Damjanovića"

You must be logged in to post a comment.